Наши партнеры

Jan Palach – En Tjekkisk tragedie

I 1969, den 16.januar, brændte Jan Palach sig selv foran Nationalmuseet på Wenceslaspladsen. Det var i går, for 38 år siden. Han døde tre dage senere af sine brændsår, d.19/1, 20 år gammel. Fra den dag til Palachs begravelse d.25 holdt en gruppe studenter sultestrejke foran Wenceslas rytterstatuen. Hans kiste stod i Karolinum, Karlsuniversitetet.

Palach mindes i dag som en martyr. Et navn alle forbinder med den Sovjet-ledede invasion af Tjekkoslovakiet 21.-22. august 1968. Palach protesterede mod invasionen og Tjekkoslovakiske politikeres ophævelse af demokratiet.

Opdatering 13. januar 2009: Radio Prag har i dag en interessant artikel. I år markeres 40-året for Jan Palachs selvafbrænding i Prag i 1969. Et nyfundet dokument giver større viden om Jan Palachs tankegang. Han ville besætte Tjekkisk radio og opfordre til generalstrejke. Læs her: Document sheds new light on Jan Palach’s suicide forty years on

Mandag d.20 januar 1969 gik et stort studenteroptog fra Wenceslas-statuen gennem byen til det Filosofiske fakultet. Der blev urene stoppet kl.3.15, klokkeslættet, hvor Palach døde d.19. Der var taler af professorer, studenter og arbejdere. Tusinder fyldte pladsen foran og gaderne omkring.

I månederne der fulgte forsøgte 26 mennesker i landet at brænde sig selv. 7 af dem døde. Jan Zajic, der brændte sig selv og døde på stedet i en Pasaz´ på Wenceslaspladsen d.25 februar 1969, er med Palach mindet med et lille monument, det er også til alle ofre for kommunismen.

Skulptør-studenten Olbram Zoubek støbte d.19 januar, hemmeligt, en dødsmaske af Palach som i dag hænger på et hjørne af det Filosofiske Fakultet på Jan Palachs Plads, tidligere den Røde Hærs Plads. Se alle 3 steder på byrundtur.

En god side til mere viden: http://archiv.radio.cz/palach99/eng/
I dag i nyhederne: Tragic death of Jan Palach commemorated

Send os en email eller ring – +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk