Наши партнеры

Radar, strejker og kulturstøtte i Prag

Prag og resten af Tjekkiet præges af svære politiske diskussioner i denne tid. En beslutning om en amerikansk radarbase syd for Prag nærmer sig, en del af missilskjoldet. Se over 50 avisoverskrifter om den tjekkiske radar her. Den heftigt omdiskuterede beslutning om nyt nationalbibliotek er endnu ikke afklaret og endelig er der hidsige diskussioner om en ny lov for kulturstøtte til teatre, gallerier og andre.

Læs i stedet om kultur i Prag i juni eller om svømning og parker i Prag. Se alle Prag ture med pavel-helge. Læs her videre om debatter i Prag. Inden længe vil vi også gerne skrive om reformer i sundhedssystemet med brugerbetaling og varslede strejker for bedre løn i det offentlige system.

I dag slutter to sultestrejkende i Prag deres 3 ugers protest. De sultestrejkende har siddet midt i Prag i reaktion mod regeringens plan om at underskrive en aftale med USA om en radarbase, den skal være en del af missil- skjoldet. Læs om baggrunden her og her på avisen.dk. Socialdemo- kraterne der leder oppositionen er imod, ligesom kommu- nisterne.

Internt i den tjekkiske regering er de grønne meget skeptiske. ODS, det store borgerlige parti, er entydigt for. I juli skulle aftalen underskrives, men tjekkerne er forberedt på at afvente det amerikanske præsidentvalg. Endnu er over 60% af alle tjekker imod. Dele af området for basen i brdy er i øvrigt lige blevet åbnet for cyklister.

Kulturstøtten i Prag og Tjekkiet skal lægges om. ODS i Prag søger gennem kulturstøtten til teatre og andre at marginalisere det anderledes. Pragenserne er komme ud i en rindalistisk diskussion om nytten af kulturstøtte. Det nye i loven er at støtten ikke skal gives udfra nogen kvalitetskriterier, men udelukkende baseret på antal solgte sæder.

Samtidig er der givet stadigt mindre beløb i faste tilskud fra Prag by og kultur- ministeriet. Archa teater, hvor Havels nye stykke havde premiere, har f.eks. fået sine tilskud barberet fra omkring 20 millioner CZK til bare 13 millioner per år – med samme program og stort internationalt samarbejde. I 2008 fik teatrene og non-profit kulturorganisationer ingen penge fra nytår, nu venter alle på hvor mange der vil gå konkurs i år.

Diskussionen om teaterstøtten sammenlignes med ODS blokering af byggeriet af nyt Nationalbibliotek. Prags borgmester Bem og præsident Vaclav Klaus er imod, tidligere præsident Havel har støttet byggeriet på Letna bakken. Netop Havel skrev forleden om udviklingen af Prag og fraværet af omtanke for kulturen. Læs i stedet et indlæg for støttemetoden per solgt billet.

Send os en mail eller ring +420 608 08 1111 pavel-helge.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk