Prag 6 – en bydel

Prag 6 er en enorm bydel vest for centrum. Prag 6 strækker sig over 40km2.


Vis stort kort

Der bor over 100.000 i Prag 6. Bydelen har flere berømte kvarterer, lufthavn, universiteter, ambassader, dyre villaer, vidtstrakte parker og en række bemærkelsesværdige Prag-sights.

Vi har lavet markeringer af alle nævnte steder på Google kortet. Vi begynder nærmest Prags historiske by med et af verdens største stadion, Strahov.

Strahov troner over Prags historiske kvarterer på toppen af Petrin-højen. Netop her går skellet mellem Prag 6 og de centrale kvarterer i Prag. Tag tandhjulsbanen op ad Petrin eller bus 176 fra Karlovo Namesti. Strahov stadion blev bygget i træ allerede i 1926, ombygget i beton i 1932.

Strahov stadion har over 205.000 siddepladser, plænen er 310×202 meter. I kommunist-tiden yndede man at holde Spartakiader med over 25.000 gymnaster på plænen. I dag tør man ikke garantere for tribunernes holdbarhed og anlægget bruges derfor kun til træning, af Sparta Prag.

Brevnov kloster var det første munkekloster i Tjekkiet, grundlagt allerede i 992-993. Prags biskop Vojtech (Adalbert) og den tjekkiske fyrste Boleslav d.II stod bag. Relikvier forbundet med martyren St. Margrethe kom til klostret i 1200-tallet og gav det forøget status. Brevnov lå desuden strategisk godt.

Det enorme Brevnov kloster blev ombygget af Barok-mesteren Dietzenhofer omkring 1700. I dag præges klostret af den kæmpestore barokke kirke Sv. Marketa (St. Margrethe) med berømte billeder af mester Brandl (se et af hans billeder i biblioteket på Cesky Sternberk). Klostret kan bestemt anbefales at besøge. Tag sporvogn 15, 22, 25 til stoppet Brevnovsky Klaster.

Slaget ved Bila Hora (det Hvide Bjerg) i 1620 fik afgørende betydning i 30-års krigen. Bøhmens protestantiske hære tabte og katolikkerne satte sig på magten. Læs om ”den Danske Krig”, en periode i 30-års krigen. Mindestedet for slaget ved Bila Hora ligger ved endestation for sporvogn 22, Bila Hora. I gåafstand findes Hvezda, det stjerneformede jagtslot fra renaissancen, i en stor park. Ferdinand d.I fik Hvezda bygget i 1500-tallet.

Besøg til slut en uovertruffen Prag-klassiker. I kanten af den store park Stromovka ligger Na Slamniku (lige ved den russiske ambassade), en af Prags ældste kroer. Na Slamniku blev grundlagt i 1649. En stor kro med udendørs servering og en koncertsal i bygningerne. Drik Pilsner Urquell og spis alle de tjekkiske specialiteter her, de er gode til kød.

I næste indlæg om Prag 6 vil det videre handle om villaer, hoteller og parker. Læs om Prags lufthavn hos Prag-Eksperten. Prags lufthavn ligger i den vestlige ende af Prag 6. Book Lufthavnstransfer, fra 600czk.

Læs om Müller Villa af Adolf Loos (billedet til venstre) eller om ture i Prag. Tjek vores guide for kultur i Prag eller send os en mail.

pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.