Obama i Prag under regeringskrise

2130020-obama-v-praze-projev“O”-dagen blev mødt af Prag i perfekt stand, lige efter forårsoprydning. Gaderne renskurede, skraldespandene tømte endnu en gang for en sikkerhedsskyld. Alt mindede om de dage, da Breznev var på vej til Prag, eller når folk havde gjort sig klar til at hylde arbejdsdagen med alt den pomp, den fortjente. Denne gang var det dog frivilligt at have flaget i hånden, og der var heller ingen man skulle “krydse sig af” hos, når der blev holdt tale. Tværtimod.

Selv om Obama først skulle holde tale kl.10, og adgangen til Hradcanske namesti, pladsen foran Prags borg, blev åbnet kl.7, var der næsten et hundrede mennesker allerede fra midnat for at få den bedste udsigt til præsidenten. Kl.8 var pladsen fyldt og fra omkring kl.9 var der lukket. Så meget opmærksomhed kunne de sovjetiske potentater kun drømme om. Se 360graders billede herunder.


Obama i Prag. Tryk, styr og zoom – in Prague >>>

obama-i-prag-1Selve begivenheden med Obama i Prag var lavet til et rigtigt amerikansk show, bare for det tjekkiske publikum. Et country band Druha trava tog sig af underholdning før talen og der blev solgt pølser og øl i plastik krus ligesom til en ishockey kamp.

Ville man tage sin egne drikkevarer med, skulle man selv drikke af flasken ved indgangen. Det var der dog ikke behov for, da vand blev delt ud gratis sammen med tjekkiske og amerikanske flag, på pladsen.

Da præsident Obama endeligt kom på scenen foran Prags borg, efter en times forhandlinger på slottet, hyldede man frenetisk i lang tid. Der var vist flest demokrater på pladsen i det øjeblik. Næsten efter hver sætning blev der jublet, kun når talen faldt på den globale sikkerhed og “war on terror” gik der flere sætninger imellem udbruddene. Obama kom til Prag med en global besked, men sympatisk nok, var der flere referencer til den tjekkiske historie og Prag, end nogen havde regnet med.

2131383-obama-v-praze-s-vaclavem-havlemEfter talen foran Prags borg kom Obama ned til sit publikum og gav hånd til dem, der stod tidligst op, og vel fortjente det. Så fortsatte den amerikanske delegation til Kongrescentret for at deltage i topmødet med repræsentanter for de 27 EU lande.

I eftermiddag har der været demonstrationer mod radar og missilskjold på Vaclavske Namesti, midt i Prag, ikke alt var jubel. Tjekkiske kommentatorer har moret sig over at den eneste Obama faktisk ville møde i Prag var tidligere præsident Vaclav Havel, som han har besøgt i eftermiddag, i følge programmet.

En uge før topmødet EU-USA blev den tjekkiske regering væltet. Statsminister Topolanek tabte en tilids-afstemning i parlamentet, da et par af hans egne partikolleger stemte med oppositionen. Der var mange spekulationer i de tjekkiske medier om, at det var præsident Vaclav Klaus som orkestrerede det. Præsident Klaus repræsenterer mest sig selv i sin anden præsidentperiode, synes det. Vaclav Klaus var ellers grundlægger og æres-formand i ODS, som Topolanek siden blev formand for.

obama-i-prag-nyhederVaclav Klaus var utilfreds med Topolanek-regeringen for dens positive holdning til Lissabontraktaten, miljøpolitik og vel først og fremmest, fordi han ikke længere blev spurgt til råds af sine partikolleger. Ifølge Klaus selv “kidnappede” Topolanek m.fl. partiet ODS, de fjernede det fra sine værdier (forstå: Klaus). Det forøgede næppe Obamas lyst til at møde dem, både Klaus og Topolanek endte med at stå i lufthavnen for at tage imod – måske i konkurrence om flest billeder med Obama?

Tjekkiet venter på sin midlertidige “sommer” regering, den skal regere med et begrænset mandat indtil et nyt valg i efteråret. Som en af vores amerikanske venner konkluderede: Well, we had a crazy president till last year, now it seems to be your turn.. Tjekkiet venter nu på sin Obama, som vil erstatte den gamle generation af politikere som voksede op under 70ernes normalisering. Lad os håbe på at det ikke skal vare længe (tiltrængt redigering kl.22.20).

Præsident Obama i Prag – nyheder på engelsk og dansk >>>

Send os en email. Telefon +420 608 08 1111 – pavel-helge.dk

One Comment

  1. Pavel Helge

    Afgående statsminister Topolanek afslører at han brugte tidligere præsident Vaclav Havel som arguement for at “lokke” præsident Obama til besøg: http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/czech-pm-asked-havel-to-invite-obama-to-prague-press/370035

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.