Jan Hus dag

prague_hus_statueI dag, 6.juli, markerer Tjekkiet Jan Hus dag. Det er en af bare 8 nationale fridage i Tjekkiet. I Prag kan Jan Hus spores adskillige steder, en række af dem besøger vi på vores Prag byrundtur >>

I dette indlæg vil vi i ånden fra Inge Bro Jørgensens fine bog Prag – Kulturhistoriske byvandringer efterspore Betlehemskapellet, Karlsuniversitetet og det store monument (bill. til venstre) på Staromestske Namesti den Gamle Bys Rådhusplads, opstillet i 500-året for Hus henrettelse, 6.juli i 1415.

betlemskaJan Hus blev brændt på bålet som kætter i Konstanz på pavens befaling og med den Bøhmiske konge Vaclav d.IVs  accept. Han blev brændt for sin lighed med den engelske teolog Wycliff, selv om han var mere moderat i sin kritisk af den katolske kirke.

I Betlehemskapellet (bill. til venstre) prædikede Jan Hus i sin egenskab af rektor for Karlsuniversitetet, det ser vi ikke på byrundturen. De ældste dele af universitetet ligger ved siden af Stænderteatret, der stopper vi til gengæld på byrundturen >>

Jan Hus og kollegerne på Karlsuniversitet begyndte at kritisere afladshandel, kirkens rigdom og nadveren som ikke var for lægfolk, kun for præster. Hus prædikede i Betlehemskapellet på tjekkisk, ikke latin som det var normalt. Folk fra alle samfundslag syntes om det også dronningen Sophie.

obecni_dum_prag_krudttaarnetI 1410 kom det til åbent opgør mellem Jan Hus og Vaclav d.IV fordi Hus opslog sine teser på konge paladset, der hvor Obecni Dum i dag ligger >>

Hus teser krævede evangeliets frie forkyndelse (også på tjekkisk), gejstelighedens afkald på verdslig magt (kirken ejede ca,.50% af jorden), streng kirketugt (kirkens sanktioner) og nadver for både lægfolk og gejstelige (derfor blev kalken et af Hussiter-bevægelsens symboler), de fire artikler blev udråbt på Karlsuniversitetet i 1420. I 1412 bandlyste paven alle kirkelige handlinger i Prag.

prag_karlsuniversitetetD.6.juli 1415 stod Jan Hus på bålet i Konstanz, ved Bodensee i Bayern, i sin hvide bispehue hvorpå djævle var kættermærke. I 500-året for Hus død da monumentet for Hus blev stillet op var det en provokation mod Østrig og katolikker, lige over for en katolsk søjle. Hus oprør blev også nationalt og sprogligt præget fordi de tyske på universitet gik imod ham.

I 1990 beklagede paven Johannes Paul II efter en konference Jan Hus død. Der er lang vej til reformatoren, forløberen for den protestantiske Luther bliver kanoniseret, som mange tjekker ønsker. Måske Hus omtales når paven besøger Tjekkiet i 2009. Nyheder i Tjekkiet >>

Jan Hus affødte Hussiter-bevægelsen som spillede en enorm rolle både som religiøs og social revolution i Bøhmen. I 1620 blev de Bøhmiske hære tæsket eftertrykkeligt af Kejserens katolske liga ved “Slaget ved det Hvide Bjerg”, det blev næsten enden for de bøhmiske hussiter og protestantisk-lignende kirker. Bila Hora, det Hvide Bjerg, kan besøges i Prag 6 >> Hussiter-generalen Zizka står på verdens største rytterstatue, han troner over og har givet navn til kvarteret Zizkov >>

lucernapasaz-byrundtur-pragKristeligt Dagblad havde en fin artikel om Jan Hus i 2005 “På sporet af den første reformator” >> Wikipedia på engelsk har en grundig artikel med illustrationer her >> Radio Prag har en artikel om Saloun som lavede Hus monumentet >>

Hussiter-krigene i 1400-tallet ramte også borgen Cesky Sternberk. Prøv vores faste tur til Sazava floden: et bryggeri, en lokal frokost og Cesky Sternberk borg >> Vi laver gerne individuelle ture i Prag >> om specielle temaer, send os ideer eller stikord, så laver et program-forslag.

Send os en email her eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

5 Comments

 1. miiq

  kan der ikk stå lidt mere om jan hus?? det er skole opgave

 2. Pavel Helge

  Hej Laura, en skoleopgave skal du vel selv skrive? Hvis du har sat dig ind i stoffet og stiller kvalificerede spørgsmål, vil vi selvfølgelig prøve at besvare – info@pavel-helge.dk. Hilsner fra Prag, Helge

 3. Adil

  hej hvem er jan hus

  ):

 4. Pavel Helge

  Hej Du kan jo læse indlægget. I link til Kristeligt Dagblad nederst findes en mere kronologisk gennemgang af hans liv. M.v.h. Helge

 5. Prag sommer 2024 – Ture i Prag

  […] begynder med 2 statsfridage. 5.juli markeres Cyril og Methodius, der indførte kristendommen. Jan Hus blev brændt på bålet som kætter 6.juli 1415. Praktisk betyder det ikke så meget som gæst, men […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.