Mala Stranas kulturhus

malostranska-beseda_5Malostranska Beseda i Prag, oprindeligt rådhus for Mala Strana Lillesiden, er nu genåbnet efter fire års renovering. Den fine bygning med renaissance facade fik endda sine tidligere tårne sat på sidste år.

Beseda betyder “mødested”, her mødtes fra det 19.årh. både fagforeninger, kulturelle organisationer og andre med arrangementer. Nu er Malostranska Beseda altså genåbnet for offentligheden 1.marts med hele fire etager: Café, restaurant, værtshus, musik- og teaterklub, videocafé og kunstgalleri.

Her tester vi øl og mad i kulturhuset samt giver tip til andre steder i Mala Strana, venstre flodbred i Prag.

malostranska-beseda_3

Vi kom, som det ses, en dag med mørk himmel og endda solstråler. Når man kommer ind ad døren i stueetagen er der til venstre en Urquell restaurant, til højre kavarna café og ned ad trappen til kælderen værtshuset.

Midtfor fører trappen ovenpå til klub og galleri. Stueetagen er røgfri, så vi gik direkte i kælderen til et flot, enkelt renoveret lokale med højt til loftet og frit lagte mursten i loftet.

Det er Pilsner Urquell som leverer øl. I kælderen kunne vi få Urquell malostranska-beseda_2og den mørke Kozel øl på fad. Menukortet har klassisk, tjekkisk værtshus mad. Vi fik god suppe, her er ølost, bøf tartar, schnitzel, svineskank og lignende. Det er ikke et oplagt sted for vegetarer.

Det hele var til rimelige priser, de velskænkede øl kostede 33czk/ca.10dkk – i Prag altid en halv liter. Værtshuse i Prag >>

malostr_beseda_T2006bDirektøren for Malostranska Beseda sagde til Prague Post at det er stort multikulturelt hus. I denne omgang nåede vi ikke ovenpå til gallerierne og klubben var ikke åben. Hvis man bedømmer efter de billeder som Malostranska Beseda har på sin Facebook side, ser det imidlertid tilsvarende flot ud. Hele projektet som altså løb over fire år har kostet ca.200 millioner czk.15533_167951833801_155798198801_2830357_6199020_n

Programmet i koncertsalen ser i marts ud til at bestå af tjekkisk rock, folk, en DJ og flere koncerter med internationale bluesbands. Koncerterne koster 150- 250czk, de begynder kl.20.30.

Sporvognene 12, 20, 22, 23 kører her, der er kun et stop til metro Malostranska. Offentlig transport i Prag 2010 >>

malostranska-beseda_6Øverst oppe under taget er der lavet galleri. De to øverste etager stod tomme i flere århundreder, men kan så endelig benyttes igen. I øvrigt tager toppen af huset sig markant anderledes ud nu end de forløbne århundeder. Under renoveringerne blev tre tons-tunge tårne nemlig sat op igen, de blev pillet ned helt tilbage i det 19.århundrede. Der er endda en ny klokke. Galleriet har åbent kl.10-18 og indgangen er beskedne 50czk.

Huset ligger midt på kvarterets hovedplads Malostranske Namesti i nr.21, det er Prag 1. Pladsen domineres af nærheden til Prags allermest overdådige barokke kirke Skt.Nikolaj >> Det er på middelalderens kroningsrute og der er få hundrede meter til Karlsbroen >> Gå ikke glip af det lille Prag Jesusbarn >> det er 3-400 meter væk.

Nærved ligger U Maleho Glena, Hos Lille Glenn, hvor vi laver Jazztur >> Der er heller ikke langt op ad bakken mod borgen til U Krale Brabantskeho hvor vi kommer på Middelalderaften >> Endelig vil vi anbefale Kampa Park >> med spændende kunstmuseum blot. 5-10.minutter væk.

Send os en email >> eller ring +420 608 08 1111. pavel-helge.dk

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.