Kroningsruten i Mala Strana

Den berømte Nerudova gade i Prag er en perlerække af barokke ejendomme med markante facader og mange unikke hustegn. Nerudova gaden er opkaldt efter den kendte, tjekkiske forfatter af samme navn. Neruda boede i Huset af de to sole i toppen af gaden, lige under slotstrappen.

Denne stejle barokke gade i Mala Strana Lillesiden slutter under borgen (slottet), den begynder helt nede af bakken ved Malostranske Namesti, blot få hundrede meter fra Karlsbroen. Nerudova gaden er i kraft af sin uforandrede skikkelse en seværdighed i egen ret. Den er omgivet af adskillige andre Prag seværdigheder ud over Prags borg: Strahov klostret, Skt.Nikolaj kirke, Mala Stranas kulturhus, Wallensteins palæ og Petrin højen for bare at nævne nogle. Her sporer vi både gadens historie, hustegn og nuværende skikkelse.

nerudova hustegn to sole Vi begynder fra toppen af gaden Nerudova. Længere oppe ad bakken ligger det skønne Strahov kloster. Vi skrev om det fornylig, se verdens største 360 panorama billede fra Strahovs bibliotek > Kommer man ned af Uvoz gaden fra klostret rammer man Nerudova lige under Prags borg ved Huset af de to sole, hvor forfatteren Jan Neruda boede (nr.47), som nævnt. Her skrev han bl.a. i 1800-tallet sin kendte samling af historier fra Mala Strana: Fortællinger fra Lillesiden. Værtshuset her blev i kommunist-tiden samlingssted for dissidenter, bl.a. det berømte band Plastic People of the Universe og kunsteren Milan Knizak, som blev berygtet som direktør for Nationalgalleriet. Værthuset er ikke værd at besøge, styr tørsten lidt endnu.

u kocoura vaertshus pragEn god del af souvenirbutikkerne og restauranter i Nerudova gaden er ikke værd at besøge, så i dette indlæg har vi blot valgt at nævne de bedste. Vil du spise store, veltilberedte bøffer, til en tilsvarende pris, anbefaler vi at prøve Cowboys (nr.40). I et af de snedige stræder, Trzniste, som går sydligt fra Nerudova finder du den virkeligt anbefalelsesværdige tjekkiske restaurant Baracnicka Rychta, med dans i weekender, lejlighedsvise koncerter, god mad og velskænkede øl. I enden af Nerudova ligger det helt enkle værtshus U Kocoura (Hankatten), ingen turister, lokal pris og godt tilrøget lokale (nr.2).

hustegn tre violiner u tri houlicekNerudova gaden er stejl. De fleste som er på vej op, får naturlige pauser til vejrtrækning, så er der tid til at kigge facader og hustegn. Langt de fleste huse i Nerudova har fine hustegn og gaden er lidt speciel, idet den især var beboet af håndværkere med værksteder. Et af de mest berømte er Huset af de Tre Violiner (nr.12), hver tre generationer violinbyggere boede. Vi syntes også selv mægtig godt om den mindste afdeling af Nationalmuseet i Prag: (nr.32) det historiske apotek midt i gaden.

Kroningsruten i Prag stammer fra kongen Georg af Podebrady tid fra det 15.årh. Kroningsvejen forbandt byporten i Stare Mesto (Krudttårnet, der lå royalt palæ, hvor Obecni Dum ligger i dag) med det jødiske, Karlsbroen, Lillesidens porte og borgen. Den Østrigske kejser lod sig i 1836 krone som Bøhmens konge, sidste procession i Prag. Kroningsvejen var helt frem til 1850 Prags travleste rute.

barokke palaeer i nerudova pragUdover mindre ejendomme prydes Nerudova også af to barokke palæer med imponerende detaljer. Morzin palæet (nr.5) er i dag Rumænsk ambassade med – har vi læst os til – en allegoeri over nat og dag, to kæmper maurer bærer porte. Skråt overfor ligger Thun-Hohenstein palæet, et arbejde af den med rette berømte arkitekt Santini i 1700-tallet. Hans unikke katedral ser vi på tur til Kutna Hora hver torsdag. Skulptøren Mathias Braun, hvis arbejder f.eks. også findes ved Loretta klostret og Troja slottets trappe, lavede ørnene som bærer porten her. Den barokke kirke ved siden af (Kostel P. Marie Ustavicne pomoci a sv. Kajetena) er fra begyndelsen af det 18.årh.

nikolaj kirke sevaerdighed pragI den lave ende af Nerudova gaden støder man næsten bogstaveligt ind i klostret ved Prags største barokke seværdighed, den enorme Skt.Nikolaj kirke, der er 74meter fra gulv til loft i den freske-udsmykkede kuppel. Den dejlige Kampa park ligger blot 5.minutter væk mod floden, og den danske ambassade findes på Malteser pladsen om hjørnet.

Nederst findes link til flere relevante indlæg om Mala Strana. Her vil vi blot tilføje at det nyrenoverede kulturhus for Mala Strana, Malostranska Beseda også er et besøg værd. Vi laver to ture med chauffør som tager dig til skønne Mala Strana Lillesiden om aftenen, dels Prag jazztur, dels Middelalderaften til værthuset U Krale Brabantskeho.

E-mail til her > Tlf: +420 608 08 1111 > pavel-helge.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.