Prag transport 2019

prag transport 2019Prag transport 2019 er en opfølgning. Vi har tidligere skrevet indlæg om Prag offentlig transport, priserne er uændrede, så her en opdatering for overskuelighedens skyld. Offentlig transport i Prag foregår med sporvogn, metro, busser, nogle små færger, tandhjus-bane på Petrin og svævebane i Zoo. Senest diskuteres det at bygge en svævebane fra Podbaba til Troja i byens nordlige ende, ligesom vi er begyndt at glæde os til den fjerde metrolinie. Den offentlige transport i Prag er nem og bekvem. Billet-systemet er integreret, så samme billet gælder til alle transport-former. Herunder kommer først afsnit om priser og gratis transport for børn og pensionister, et afsnit om transport fra lufthavnen, så god opførsel og endelig tipper vi om ruter og besøg.

prag metro 2019Priserne for offentlig transport i Tjekkiers hovedstad er som sagt uforandrede i en årrække. En billig enkeltbillet koster 24czk (7,3dkk)* og den gælder for 30.minutter. Du kan skifte efter behov, men turen skal være afsluttet når tiden udløber. Den lidt dyrere enkeltbillet koster 32czk (9.7dkk), den gælder til 90.minutter og er oplagt til ture med skifte eller en hurtig tur ud og hjem. Pensionister over 70 år kører gratis med foto-legitimation, det gælder også børn under 6 år. En voksen med et barn under 3 år kan køre gratis, ligesom klapvogn med barn er gratis. Børn mellem 6 og 15 samt pensionister mellem 65-70 år kører også gratis, men kun ved udstedelse af et PID-kort**. Børn under 16 år og 65-70-årige kører ellers til halv pris, se automaterne. Der vælger du blot prisen der passer dig, bemærk sproget kan stilles til engelsk. Er du i tvivl, anbefaler vi at tage med på en byrundtur på dansk og få hjælp. Eller bestil en privat guide til udflugt, så kan vi hjælpe med Prag transport 2019.

prag transport kort Vores Prag gæster spørger ofte om dags- eller flerdagskort. 24timer koster 110czk, 72timer 330czk. Oftest kan det dog ikke svare sig. Husk endelig kun at stemple dem første gang. Vores gæster bor ofte så centralt at det sjældent vil blive til fire ture eller mere per dag. I så fald kan det bedre betale sig blot at købe enkeltbilletter. De er først gyldige fra stempling, så du kan sagtens have en reserve i lommen. Husk en ekstra til aftener, der kan det drille at finde en åben kiosk. Kiosk hedder normalt “trafika” eller “tabak“. Billetter kan ikke købes i sporvogne, med mindre du bruger kreditkort i udvalgte nye modeller. Det er muligt at købe SMS-billet, men desværre endnu kun med tjekkisk sim-kort. Sporvogne dækker de fleste behov i midtbyen, metro benytter vi oftest kun til længere ture ud. I sommerhalvåret kører også linierne 41 og 91 til højere billetpris i gamle sporvogne. Prag kort med linier. Er du dårligt gående, i kørestol eller med klapvogn skal du passe på metro og gamle sporvogne med høje trin ved dørene. Desværre byggede kommunisterne metro uden handicap hensyn. Det er på vej, men vær opmærksom på at kun nogle metro-stationer har elevator.

prag transfer 2019Kommer du flyvende, eller med tog, er det nemt at stige om til Prag offentlig transport. Prags lufthavn og de store banegårde har alle billetsalg. De nemmeste veje fra lufthavnen er med bus og metro. Bus 100 kører til Zlicin, hvor du kan stige om til Metro B (gul). Bus 119 kører til Nazdrazi Veleslavin, hvor du kan fortsætte med metro A (grøn) eller sporvogn 26 (til Republikpladsen og Zizkov). En billet til 32czk rækker til hele turen, regn med cirka 40.minutter til og fra midtbyen. Vi tilbyder for en komfortabel ankomst og hjemrejse transfer med egen chauffør. Vi beregner så 600czk/24euro for en bil til fire personer, 800czk/32euro for en minibus med otte pladser. Altså fra blot 30dkk/person/vej. Læs mere om Prag transfer. Vi bestiller også gerne transfer med lift til kørestol mod lidt højere pris. Prag metro opererer i øvrigt tre linier A (grøn), B (gul) og C (rød). De krydser hinanden i midtbyen og giver dermed seks arme ud. Prags sporvogne kører med over 850 vogne på mere end 500 kilometer skinner og betjener 25 dagslinier og 9 natlige ruter. Priserne på boliger i Prag påvirkes meget af beliggenheden i forhold til offentlig transport.

prag sporvogn 2019De enkle råd til opførsel følger Prag-borgerne selv uanset om det er sporvogn, bus eller metro. Giv plads. De andre skal stige ud, før du stiger ombord. Hold til højre. Det gælder udpræget på rulletrapper. Tilbyd dit sæde. Ældre, gravide og andre gangbesværede tilbyder vi vores egen plads. Børn kan sidde på skødet, lærer de lokale! Vær diskret. Hold stemmen lidt nede og gem helst madpakken. Vigepligt. Sporvogne har altid forkørselsret, også for fodgængere. Hold tilbage. Hold altid fast. Metroen kører op til 80 kilometer i timen, sporvogne kan give ordentlige ryk ved start og stop eller nød-bremsning. Flyvende turister i en bremsende sporvogn er ikke ukendt! Ind- og udgang. Tøv ikke. Lad folk komme ud, gå så hurtigt ind og væk fra døren, så andre også kommer med.

prag faerge transportPraktiske overvejelser om Prag offentlig transport. Midnat. Traditionelt kører metro og sporvogne sidste tur over midnat. Om natten kører færre sporvogne, udvalgt linier hver halve time og altid med numre i 50erne. Der er også natbusser til og i forstæderne. Intervaller. Metroen kører hver 2.-4.minut om dagen, hver 8.-10.minut om aftenen. Sporvognene kører ofte om dagen, der kan være 15.minutter i mellem om aftenen. Planlæg. Vil du planlægge dine rejser, kan vi enten anbefale at bruge PID (Prague Integrated Transport) eller DPP (Prag offentlig transport). Pas på lommetyve. Det er ikke et større problem i Prag end andre steder med mange turister. Pas alligevel på. Husk at en rygsæk på ryggen eller en pung op af baglommen er uden for din synsvinkel. Om på maven med det. Vift ikke for meget med dyre kameraer, telefoner med mere. Pas på grupper som masser sammen.

Prag transport 2019

prag sporvogn museumEn særlig anbefaling skal gå til Prags museum for offentlig transport. I gamle remisser i Prag 6 finder du både busser og sporvogne af alle generationer. Herfra kører også den historiske linie 91 i weekender med gamle modeller. Det koster ekstra. Linie 23 er til normal billet, den kører med Skoda T-3 modeller på tværs af den historiske by, oplagt til hurtig sightseeing fra Nationalteatret til Prags borg for eksempel. Linie 22 som engang blev kaldt “lommetyv-ekspressen” kører også nemt mellem Nye by og Prags borg, mod øst går den til Eden Stadion, mod vest helt ud til Bila Hora, det Hvide bjerg. Tandhjulsbanen på Petrin højen er så populær blandt gæster i Prag at der er ventetid i højsæsonen. Den lukkes i øvrigt to uger i forår og efterår for vedligeholdelse. Typsik marts og oktober. Spring køen over og prøv en gratis tandhjulsbane i Smichov, Prag 5. Den kører fra NH Hotel (før Mövenpick) og op til en barok villa. Det er Mozart museum, men det er dog midt i en stor renovering og lukket nu. Vi anbefaler også de fine, små Prag færger. De krydser Moldau, på tjekkisk Vltava, flere steder og er især tænkt til pendlere der ellers ville skulle langt.

DSC_0615Nogle gange i året er det muligt at besøge remiser, metrostationer og andre faciliteter som privat. Er I en studie-gruppe, tager vi meget gerne på besøg med tolk både til transportssystemets central, hvor trafikken styres, og til værksted for sporvogne. Her har vi en spændende rundvisning til særlige maskiner med en pensioneret og meget passioneret ingeniør. Send os en mail med dine ønsker. Vil du på en større sightseeing med sporvogn er linie 22 som sagt oplagt. Vi synes også vældig godt om ture med linie 5,12,2o til Barrandov, hvor Prags filmstudier ligger, her kører du på en bro med udsigt over en dal. Linie 17 er god for udsigter langs floden og den passerer den nye bro til Troja! Linie 12,20,22 kører gennem et stræde i Lillesiden som er Prags smalleste. Vil du til og fra Prags marked, det danskere ofte kalder det gule, kan du bruge sporvogn 14 fra Wenzelpladsen. Stoppet hedder Prags marked, “Praszka trznice”.

*Priser og betingelser her er med forbehold for ændringer i året. Spørg altid din lokale guide på dansk om aktuel information. **PID kort koster blot 20czk. Det udstedes på stedet på de store salgssteder med pas og et ekstra foto. Du kan få udstedt PID kort på disse stationer, hvor der er info centre.

God ferie, vi ses på ture. Skriv endelig, hvis du savner noget information eller vil diskutere. Kig til vores facebook.com/prag.ture side for dagsaktuelle foto og tip, vi har andre Prag billeder på vores instagram.

Mail: info@pavel-helge.dk og Tlf: +420 608 08 1111.logo-small

Pavel og Helge

16 Comments

 1. Lizzi Lodahl

  Hej, jeg har lige et spørgsmål.
  Min mand og jeg er midt i 70’erne, og vi tager til Prag i påsken, og har forstået at man kører gratis med offentlig transportmidler såsom bus sporvogn og metro, så jeg vil gerne vide om det er nok at vise kørekort eller der skal andet legimitation til?

 2. Pavel Helge

  Hej I praksis har det fungeret med pas for alle vores gæster. I princippet burde I have et PID kort. Mvh Helge

 3. Pia

  Blot en anbefaling af appen pid lítačka.

  Her kan du både købe enkeltbilletter og flere dags billetter, samt få rutevejledning.

  Den fungerer godt, og gør køb af billetter virkelig nem

 4. Pavel Helge

  Hej Pia

  Glimrende tip, tak. Link er her https://www.pidlitacka.cz/home
  M.v.h.
  Helge

 5. Mette Eskildsen

  Hej. Vi er 4 personer, der regner med at tage på en 5 dages tur til Prag i juni måned og kunne godt tænke os at vide hvor man køber et turist transportkort til os hver og hvilke taxer , der er de bedste at benytte fra lufthavnen til hotellet.
  Mvh Mette Eskildsen

 6. Pavel Helge

  Hej Jeg har svaret i mail, som I bad om. I kan læse om offentlig transport her http://pavel-helge.dk/kontakt/transfers-i-prag/ og vores transfer her http://pavel-helge.dk/kontakt/transfers-i-prag/
  M.v.h. Helge

 7. Kristian

  Hejsa Pavel Helge
  Vi er to gutter som skal til Prag her til slut november. Vi bor ved siden af metrostationen “Střížkov”. Jeg har bare nogen spørgsmål som jeg håber du kan svare på:

  1. hvordan kommer vi til kz-lejeren theresienstadt fra prag af – på den billigste måde så vi undgår turistfælder?

  2. hvordan kommer vi til prag arena outlet – og kan det overhovedet betale sig iforhold til danske priser generelt at shoppe?

 8. Pavel Helge

  Hej Kristian

  Tak for spørgsmål.
  1. I kan sagtens tage almindelig rutebil. Theresienstadt er ellers uden turistfælder. Jeg vil på det krafitigste anbefale at prøve at komme med en af mindestedet-museets guider, det kan være svært at få alt med selv. Vi synes oplagt, I kan få det største udbytte med en dansk vinkel på dansk. En privat udflugt kan laves for 4000czk/1212dkk i alt for to (entréer, guide, bil fra jeres adresse).
  2. En god tommelfinger regel for shopping er at kendte mærkevarer (Ecco f.eks.) koster det samme eller måske lidt mere end i DK. Tjekkiske varer er værd at kigge efter. Masser af sportsudstyr for eksempel. Andre ideer http://pavel-helge.dk/prag-shopping-design-og-krystal/ Udslag hedder “sleva”, ophørsudsalg “likvidace”… Se mere om Fashion Arena, flere kunder har fortalt om gode tilbud der https://fashion-arena.cz/en/plan-your-visit/
  I kunne måske slå to fluer med et smæk. Bestil en guide til en privat byvandring med fokus på anden verdenskrig. Brug pausen med bykort, vi giver jer, og tip om shopping med mere. Pris 515dkk/2timer, 910dkk/4timer http://pavel-helge.dk/prag-udflugter-dansk-guide/
  M.v.h.
  Helge

 9. Kirsten Blach Kern

  Hej Helge.
  Vi er to personer (hhv. 66 og 68 år) som overvejer en tur til Prag i september. Har netop læst om offentlig transport og PID kortet. Kan dette købes i lufthavnen og kan man efterfølgende køre gratis fra lufthavnen og ind til centrum af Prag med dette kort?
  Venlig hilsen Kirsten K.

 10. Pavel Helge

  Hej Kirsten K.
  I ankommer fra Dk til terminal 2. I skal til DPP (transportsystemets) udsalg i terminal 1 for at få PID kort.
  Se detaljer og åbningstider https://www.dpp.cz/en/info-centres-at-prague-airport/
  M.v.h.
  Helge

 11. Birgit Ringgaard

  Hej!

  Vi er 3 pensionister over 70. læser ovenfor at det skulle være nok at fremvise pas for at køre gratis med offentlig trafik.
  men du skriver også at man i princippet skal have et PID KORT.
  Hvad skal vi regne med.

  mvh
  Birgit

 12. bjarne andersen

  hej Helge
  vi ankommer til prag d 11-11 efetr vi har været rundt karlstein dagen før og vores spørgsmål lyder på om det gule market ikke eksisterer mere ????
  vh bjarne

 13. Pavel Helge

  Hej Bjarne Her kommer en sen replik. Den gamle kødby, Prags marked / Prazska trznice, står endnu. De fleste boder, især med kopivarer, vietnamesiske og kinesiske ting er væk.
  M.v.h.
  Helge

 14. Pavel Helge

  Hej Birgit

  Vi havde ved en fejl ikke set dit spørgsmål før. Vi mente det der står, at vi ikke kan udstede garanti. I efteråret har de meddelt at udenlandske pas er nok. Håber I havde en god rejse.
  M.v.h.
  Helge

 15. Lene

  Hej

  Min svært autistiske søn er besat af sporvogne..dog kun de gamle vel at mærke og han er grædefærdig over at sporvejsmuseet i skjoldenæsholm er lukket for vinteren..er det gamle sporvogne der kører i Prag? A la dem som er på skjoldenæsholm eller er det en moderne letbane i dag? Er der andre steder eller andre museer andre steder i Europa med sporvogne der har åbent om vinteren (som også kører ture)?
  Mvh
  Lene

 16. Pavel Helge

  Hej Lene

  I Prag kører der både T3 modeller fra 60erne og helt nye Skoda T15 i fast drift. Linie 23 kører altid med de ældre vogne. Sporvognsmuseet er åbent weekender og helligdage https://www.dpp.cz/en/entertainment-and-experience
  M.v.h.
  Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.