Karlstejn og glas

karlstejn og glasvaerk Karlstejn og glas. Vil du helt tæt på glaspustere og slibere? Kunne du tænke dig en gåtur med udsigt til den berømte borg? Måske vil du også med til lokal frokost på en skrotplads! Vores tur fra Prag går både til en glaspustende familie og et større glasværk, hvor de puster og sliber fint krystal med traditionelle metoder. Vi skal opleve det hele og besøge fabriksudsalget der byder på markante besparelser i forhold til Prag.bestil-ture-gron

Vores næste stop bliver hos familien Meyer, bryggeriet Berouns Bjørn, hvor guiden gerne forklarer om de lokale frokoster, du kan nyde med den håndholdte øl. Frokost for egen regning, lokal pris. Fortjent er det efter to besøg og butik. Og hyggeligt på skrotpladsen. Du kan også købe øllene, den mørte tretten graders er uovertruffen. Endelig triller vi gennem de smukke, skovklædte bakker til landsbyen Karlstejn. Vi sætter dig af under borgen og så kan du gå afslappet ned til mødepunkt ved floden Berounka.

PRIS: Czk 1500 / ppbestil-ture-gron
TID: Kl.10-16. Afgang: 4.4, 2.7, 16.7, 30.7, 17.10
ANTAL: 6 gæster i snit (maks. ca.25)
AFSTAND: 1 time hver vej i minibus, vi går korte stræk
INKLUSIVE: Kørsel, entré, guide på dansk

Karlstejn og glasværk

Siden forrige år besøger vi først et lille glaspusteri, før det større glas krystal tjekkietRückl værk. Så kan du opleve flere typer af produktion og handle både farverigt og klassisk ciseleret krystal. Det lille glasværksted ligger i en anden landsby. Det er en familieproduktion siden 1996, hvor de både blæser, strækker og former glasset. Deres ovn har tre keramiske kamre, de brænder med 1200grader på gas. Her kan du endda få lavet personlige ting på bestilling. Deres egne ting er meget gunstige sammenlignet med Prag priser.

Vi synes besøget på Rückl glasværk vest for Prag er mægtig fascinerende af flere grunde. Vi guider selv uden at skulle vente på andre grupper. Vi skal se alle led af produktionen, pånær pudsning. Vi begynder ved den enorme naturgasoven Jana II, hvor glaspusterne i shorts og sandaler arbejder foran den 1200 grader varme ovn. Værket er i det forløbne år overtaget af en kendt, tjekkisk glasdesigner, der fortsætter Rückl familiens traditioner fra flere århundreder. Hør mere på turen. Rückl glasværk har med ejerskifte åbnet butik i Prag centrum, de laver en ny, dyrere designlinie der sælges der. Køb på værket til de bedste priser!I sorteringen bliver cirka en trediedel af produktionen knust og brugt igen, der tjekkes for luftbobler og balance inden godkendelse. I den tredie afdeling vi ser vi sliberne arbejde. Glasværket Rückl arbejder i dag med en tradionel prag rejser 2021produktion med typiske dekorationer for Bøhmen, rige slibgninger og ciseleringer og gerne guld. De fine klinger med diamanter til slibning og den store gasovn er ny teknologi, men ellers følger produktionen af krystal fortsat helt tradionelle metoder. Inden krystallet er færdigt skal det pudses, vi går dog direkte til fabriksbutik, hvor Rückls udvalg af fornemt 24% blyindhold krystal sælges.
Bøhmen har siden Karl d.IVs regeringstid i det 14.århundrede været kendt for sit fine krystal. De tidligste udgravninger peger på 1250. I det 16-århundrede skiftede glasset karaktér med brugen af meget kalkholdigt glas med indhold af potaske. Råvarerne fandtes i Bøhmen der også blev kendt for sine fine udskæringer og graveringer. Det klare krystal kunne udkonkurrere mindre stabilt glas fra Venedig og meget blyholdigt glas fra England. Under den tidlige industrialisering i Bøhmen voksede krystal-produktionen, det blev understøttet af skoler i Kamenický Šenov og Novy bor fra 1856. I Danmark hentede Holmegaard i sin tid bøhmiske glaspustere.

Karlstejn og glasværk. Glaspusteri og bryggerirestaurant

tjekkiet bryggeri frokostbestil-ture-gronKarlstejn brog troner kæmpe stor på en naturligt befæstet klippekam og den tilhørende landsby strækker sig fra floden Berounka op i skoven mod borgen. Landsbyen er præget af turisme siden det 19.årh. I dag dominerer mange restauranter med hyggelige terrasser – eller ild i pejsen indenfor – og mange fabriksudsalg fra forskellige glasværker i området. Nogle gæster vil helt op i borggården, mens andre har fokus på krystal. Uanset er det dejligt at slente i landsbyen, hvor der ikke er gennemkørende biltrafik og den statsfredede skov breder sig omkring dalen. Guiden viser gerne vej på en lille gåtur gennem skoven til udsigter, sig til. Bemærk at vores tur bevidst er langt an efter et kortere ophold i Karlstejn. Vu synes ikke byen er så livlig mere, derfor kan det heller ikke altid nåes at få en rundvisning på borgen. Bestil en privat udflugt for det.

karlstejn borg tjekkietKarlstejn betyder Karls borg. Den imponerende, gotiske borg er speciel med sin skjulte placering i skoven, modsat andre middelalderlige borge der blev bygget for at kontrollere handelsveje. Den måske vigtigste Bøhmiske konge – og tysk-romersk kejser – Karl d.IV satte sig utrolig mange spor i Prag, mange af de seværdigheder vi søger endnu i dag er hans værk, fra Skt.Vitus katedralen over Karlsbroen til Karlsuniversitetet og bydelen Nove Mesto / Nye by. Karlstejn borg blev bygget som Karl d.IVs jagtslot, hans refugie fra hof-livet og de fire koner han sled op og til at opbevare hans store samling af relikvier. Byggeriet af borgen blev finansieret af sølvminerne i Kutna Hora. Vi synes altid det er værd at besøge borgens gårde for at fornemme konstruktion og beliggenhed, men rundvinsninger er lidt tunge med deres egne guider. Karlstejn borg er blandt andet berømt for Helligkors-kapellet med 3000 halvædelstene i væggene og krystaller i loftet der glimter som stjerner. Karlstejn borg er bygget en del om og den var både belejret af Hussitterne i det 16-århundrede og den svenske hær under tredive-års krigen.

bestil-ture-gronVi kører efter langt ophold videre langs Berounka floden mod øst til den rammer Vltava / Moldau, så drejer vi ind mod Prag midtby igen via Smichov, Prag 5. Vi slutter cirka kl.16.00, som altid ved café Tramvaj på Vaclavske Namesti / Wenzelspladsen.  ALLE PRAG TURE >

alternatives.cz s.r.o. er vores engelske side

Glas og Karlstejn  2023

12 Comments

 1. Dorthe

  Hej Helge og Pavel,

  først og fremmest tak for en rigtig god og informativ hjemmeside. Vi bor selv i Prag, og er meget glade for alle de nyttige oplysninger, som vi kan finde hos jer.

  Hvilken krystalbutik, regner I mon for at være den bedste i Prag? Der er jo et kæmpeudbud!

  Vi skal helt sikkert en tur med jer til Skoda-fabrikken i maj! Det lyder som alletiders udflugtsmål :-)

  Med venlig hilsen
  Dorthe

 2. Pavel Helge

  Hej Dorthe,

  tak for din kommentar, det er godt I bruger siden. Vi er glade for kommentarer, så der kommer dialog.

  Det er ikke helt enkelt at finde den bedste krystalbutik i Prag. Hvilken kvalitet ønskes, er prisen eller designet afgørende og er det vaser, glas eller hele sæt. Vi ledte selv efter enkle glas uden dekorationer, de fleste er udsmykkede. Vi fandt en lille Prag butik med enkelt krystal ved Diamanthuset og Lazarska sporvognsstoppet. Moser ( fabrikken ligger i Karlovy Vary, kombinér kurbesøg og fabrik) og Swarowski i Stare Mesto er blandt de mest berømmede.

  Karlstejn syd for Prag er berømt for mange krystalbutikker og fabriksudsalg. Vi laver tur dertil hver tirsdag og fredag, fra april. Vi besøger på turen glasværket Rückl i Nizbor. I kan også tage toget til Karlstejn fra Prag, enten fra hovedbanegården eller Smichovske Nadrazi. Vi har selv lavet en god tur med børn, hvor vi tog toget til Srbsko (en station længere end Karlstejn), gik 8 kilometer gennem skoven til Karlstejn, fik frokost og tog toget til Prag. Skoven omkring Karlstjen er statsfredet, der er afmærkede stier. http://pavel-helge.dk/ture/karlstejn-og-glas/

  Vi glæder os til at mødes til Skoda turen, I er altid velkommen til en kaffe eller øl på Cafe Tramvaj, fra 3.april.
  Bedste hilsner, Helge (og Pavel) +420 608 08 1111

 3. Mai Jensen

  Hej Pavel og Helge
  Jeg har lige bestilt rejse til Prag fra d. 6.-10. april. Vi vil gerne en tur til karlstein og et glasværket/fabrik.
  I skriver at turene begynder i april og så er mit spørgsmål; det er forhåbentlig pr. 1.4.?
  Det er nu 4. gang vi skal til Prag og har nydt det på hver rejse. Nu er det tid til at udforske Prag lidt mere intenst
  Med venlig hilsen
  Mai

 4. Pavel Helge

  Hej Mai, vi kører til Karlstejn tirsdag d.30/3 og fredag d.2/4. Vi håber at se jer til en af turene. Vi beder om at I bruger denne side til turbestilling: http://pavel-helge.dk/ture/ture-i-prag-bestillingsformular/

 5. Erik Panduro

  Tak for rigtig gode tips og hints. Jeg har to spørgsmål: er der entre både for at komme ind i borgområdet og for guldgaden. Hvad koster det at køre med hestevogn/minibus op på Karlstein når man nu ikke er super til bens.

  På forhånd tak

 6. Pavel Helge

  Hej Erik, tak for din kommentar. Hvis du mener borgen i Prag er der kun entre i palæerne, ikke gårdene. Den Gyldne Gyde kræver entré.
  I Karlstejn koster det 150czk/person med hestevogn, der er også taxaer til 100czk. Mvh Helge

 7. Jens og Ellen

  Kan på det kraftigste anbefale Karlstein. Tror vi har været der 10 til 12 gange. Altid noget vi glæder os til.
  Er glad for turen er blevet lidt længere, så der nu, som før i tiden, er 3 timer på selve Karlstejn.
  Bortset fra krystal og borgen, er Kuruna bestemt et besøg værd. Vi har aldrig spist andre steder en der. ( Tak Helge fordi du i sin tid anbefalede det)
  På Kuruna får man en af Tjekiets bedste peberbøf. Der er utrolig hyggeligt og en super betjening.
  En anden ting vi altid har nydt på Karlstein, er uglen Rosa. Ved selvfølgelig ikke om den er der mere, men det kan Pavel eller Helge fortælle.
  Glæder os virkelig til at komme igen..

 8. Jens og Ellen

  Jeg tror vi har været i Prag 18 gange nu. Ikke hver gang vi har nået Karlstein. Dette skyldes at vi de sidste år har rejst på nogle mærkelige tidspunkter. (Vinter).
  Især dig Helge, er skyld i at Prag er vores et og alt, og at vi vender tilbage år efter år.
  Både dig og Pavel har en utrolig stor viden. Ved side af det er i nogle utrolige søde mennesker.
  Jeg husker stadig da du i tidernes morgen besluttede at rejse tilbage til DK, for at arbejde. Jeg husker også hvor glad vi blev da vi hørte, at du igen var flyttet tilbage til Prag.
  Håber virkelig i forstår, hvor meget i betyder for mange mennesker som kommer til Prag. I ER Prag, og jeg ved at dette er grunden til at rigtig mange vender tilbage..
  Tak begge to..

 9. Erik Panduro

  Hej Helge og Pavel

  Den gyldne gade i borgområdet er udgravet og derfor lukket, ved I hvornår den genåbnes og kender i prisen for at besøge gaden?

  Jeg tror vi ses når jeg næste gang (okt. 2010) er i dejlige Prag.

  På forhånd tak for svaret.

  Erik Panduro

 10. Pavel Helge

  Hej Erik, tak for din kommentar. Vi skrev om den Gyldne gyde, lukning og genåbning her: http://pavel-helge.dk/prags-gyldne-gyde/ Der bliver først åbnet igen til maj 2011, som det er annonceret. Adgangen kostede hidtil 250czk. Hvis vi kan tillade os at drille lidt, vil vi gerne antyde at mange andre steder i Prag har endnu mere at byde på ;) Vi håber at se dig i oktober, m.v.h. Helge (og Pavel)

 11. Claus

  Hej Pavel og Helge

  Nu er vi kommet hjem efter 8 dage i Prag. 17/5 – 24/5

  Vi havde nogle fine dage, hvor vi var heldige med vejret, vi var med på 4 ture hos jer denne gang, Folklore aften, Fontæne med middag, Karlstejn og glasværk og den store byrundtur. Turen til Karlstejn var en rigtig god tur, med Pavel, han lavede en lille afstikker til bryggeriet på skrotpladsen, de laver noget rigtig godt øl, Fontæne med middag der fik vi noget rigtig godt mad og fontænen var en meget stor oplevelse. Men tak til jer begge to for nogle meget gode ture og nogle gode ideer til hvad man kan se i Prag, også en stor ros til jeres guider for deres indsats til nogle gode oplevelser.
  m.v.h. Susanne og Claus Vej

 12. Pavel Helge

  Hej Susanne og Claus, sikke en dejlig kommentar. Det var en fornøjelse at lave ture med jer. Afstikkeren til det lille mikrobryggeri var usædvanlig, det tilbyder vi normalt kun som del af en individuel/privat tur. I kan i øvrigt læse mere om bryggeriet her: http://pavel-helge.dk/fantastiske-oel-paa-skrotpladsen/
  Vi glæder os til at møde jer næste gang, hilsner Helge (og Pavel)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.