Наши партнеры

Theresienstadt fra Prag, kl.9

theresienstadt tur 2016

Handler vores vigtige tur om jødeforfølgelse og nazisme? Ja, så absolut. Det uhyggelige og modbydelige kan vi ikke undgå. Vi vil fokusere dobbelt på to måder, både på den jødiske ghetto i den befæstede kaserneby og fængslet under Gestapo i den mindre, militære fæstning, der er bedst kendt med begravelsesplads og sloganet “Arbeit macht frei” over en port. Vi har særligt fokus på de danske jøders fangenskab, men vi inddrager ligeledes Prag vidnesbyrd. Mursten og fysiske spor fylder meget. bestil-ture-gron

Ud over nazistisk forfølgelse kommer berøre vi også anlæggenes historie og grundlægger kejser Joseph d.II, attentat på Heydrich i Prag og kommunistisk fortrængning af holocaust efter krigen. Vi perspektivere og deler kilder med dig. Vi laver åben tur fra Prag til Theresienstadt med dansktalende guide. Små hold, vi kører oftest i en minibus. Vi går en del korte stræk undervejs. Lille frokost pause til suppe eller sandwich for egen regning.

bestil-ture-gronPRIS: Czk 1500 / pp
TID: Kl.9-15. Hver lørdag 1.4-1.11. Ons 5.7, 26.7 og 2.8.
ANTAL: 7 gæster i snit (maks. ca.25)
AFSTAND: 1 time hver vej, vi går et par kilometer
INKLUSIVE: Kørsel, entré, guide på dansk

theresienstadt tur pragVi ser undervejs blandt andet, som regel, disse steder.

  • Ghettomuseets børnesal og biograf
  • Bygninger der knytter sig til danskernes fangenskab: Aussiger-, Hannover- og Hamburg-barakkerne, hvor vi indendøre ser sovesal.
  • De såkaldte “danske huse “ og Jæger-kasernen, hvor de Hvide busser kom
  • En port med tegninger og beskeder ridset i sandsten af fanger
  • Krematoriet med begravelsesplads og grave fra andre perioder
  • Lille fæstning. Første fangegård, der blev fyldt først og var fængsel forud
  • Begravelsespladsen
  • Når vi kører fra Prag og retur passerer vi både banegården, hvorfra Prags 50.000 jødiske borgere blev deporteret og
  • attentat stedet, hvor SS-Reichsführer Heydrich blev angrebet i 1942

theresienstadt_port_2015_a5. oktober 1943 ankom den første af fire transporter af danske jøder til Theresienstadt. Børn helt ned til to år gamle, mange unge og få ældre. 83 personer ankom til
nazisternes mønsterghetto i Tjekkoslovakiet efter en rejse fra Ålborg, Randers og Kolding i kreaturvogne. Tre transporter mere forlod banegårde og havne i Danmark frem til 1944. 472 danskere var i Theresienstadt under SS. I april 1945 var over 50 døde i lejren. Røde Kors kunne kun hente 423 i de Hvide busser og køre dem til Sverige.

Nazisterne nåede på få år at sende over 32.000 fanger med forskellig baggrund i Gestapo-fængsel i den lille fæstning. Den store fæstning, selve byen, husede over 140.000 jøder på længere og især kortere ophold, langt de fleste omkom på transporter til Auschwitz-Birkenau og andre udryddelseslejre, i gaskamre eller i Theresienstadt af vold, sult og sygdom. I byen Litomerice nærved blev to underjordiske fabrikker til egentlige udryddelseslejre, Richard I og II. Fæstningerne i Theresienstadt blev bygget i slutningen af 17-tallet som militære anlæg, mens landet var under Østrig-Ungarsk herredømme. Allerede under 1.verdenskrig blev Theresienstadts lille fæstning brugt som fængsel. Fra krigen sluttede og gennem 1947 blev lejren brugt under fordrivelsen af Sudeter-tyskere. Det kommer vi til at tale om, ligesom den kommunistiske negligering af den jødiske ghetto.

Theresienstadt tur fra Prag. Altid på dansk.

 

theresienstadt tur krematorie
bestil-ture-gron

 

OBS. Vi laver gerne ture med personlig/privat guide til Theresienstadt. Vi har gode erfaringer med at kombinere turen med fem forskellige fortsættelser; Lidice mindesmærket vest for Prag, en spændende vingård med vinsmagning nord for Theresienstadt, vinbyen Melnik ved sammenløbet af Moldau og Elben, små bryggerier i Slany og Unetice eller en fortsættelse til Josefov, den tidligere jødiske ghetto i Prag og andre mindesmærker fra krigen i byen.

ALLE PRAG TURE >

alternatives.cz s.r.o. er vores engelske side

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk