Наши партнеры

Prags offentlige transport 2023

prags offentlige transport Prags offentlige transport fungerer generelt utrolig godt og enkelt, link. Der investeres også fortløbende, heldigvis. Tog til lufthavn og den fjerde metrolinje er på vej. Billetpriserne er uændrede fra sidste år, pånær en lille stigning på dagskort. En enkelt koster Czk 30 (Dkk 9,5). Billetkøb i sporvogne og senest busser er de nu helt implementeret. Se efter orange automater, midt i. Det er kontaktløst med kreditkort. Det blev også udrullet ved metrostationer. Vi bliver jævnligt spurgt om, hvilken type billetter der bedst svarer sig? Det helt enkle regnestykke er at en dagsbillet koster tilsvarende fire enkelte. Bor du nogenlunde centralt, kører du næppe så meget i Prags fodgængervenlige kerne. I nederste afsnit finder du nogle vigtige trafikomlæginger, reparationer i år.

IMG_3890Priserne på enkeltbilletter er uændrede i år, mens kort til 24-timer er steget en smule til Czk 120. Enkeltbillet til 30.minutter koster fortsat Czk 30 (cirka Dkk 9.4), en omstigningsbillet til Czk 40 gælder i 90.minutter. 72-timer koster fortsat Czk 330 (Link: salgssteder). Prags offentlige transport er integreret, så billetter gælder både til sporvogne, metro, busser og færger. I oplandet eksisterer andre billettyper, Tjek IDOS) Hvis du er mellem 60 og 65 år skal d blot medbringe identitetsdokument, for at køre til halv pris på enkeltbilletter eller en 24-timers. Det gælder også børn mellem 10-15 år. De yngste under 3 kan rejse gratis, endda med en voksen ledsager, der dog skal have identitsdokument. Unge mennesker over 65 år kører gratis, de skal medbringe identitetsdokument (pas, tag eventuelt blot fotokopi og hav andet fotodokument i tilgift i lommen).

prag transport realtidHvis du bruger Google Maps allerede, får du der stoppesteder og opdaterede tider på metro og sporvogne i Prags offentlige transport. Appen Litacka bruges af lokale til langtidsbilletter, tider og information. Kortet (screengrab) er online, alle placeringer i realtid. En del gæster i Prag har glæde af de særlige sightseeing linjer, 23 og 42. 23 er til normal pris, en ikonisk T3. Linje 42 kører med ældre modeller og bruges som hop-on, hop-off til Czk 250 for en hel dag. Vi bliver i øvrigt ofte spurgt om transport fra og til Prags Vaclav Havel lufthavn. En nem vej til centrum er med bus 119, skift på endestation Nadrazi Veleslavín. Derfra enten metro A til Gamle- og Nye by eller sporvogn 26 til samme. En billet til Czk 409 rækker. Spørg bare din guide, i fald.

I den kuriøse afdeling har alle Prags sporvogne fået ny stemme, skuespilleren Jan Vondracek erstatter den genkendelige Dagmar Hazdrová med alle annonceringer. Byen er desuden ved at indføre et nyt design gradvist. Det ses på det ene foto, den beige top og røde bund erstattes med røde og grå sektioner. Den orange model herover kaldes til gengæld “Mazačka”, den fordeler glidecreme. Det er lokal folklore at den bringer held. Den sender slow-tv og har egne FB og Youtube kanaler. Er du en feinschmecker vil vi også anbefale at kigge efter Prags færger og svævebanen i Zoo, hvis du vil må alle sider af den offentlige transport.

Omlægninger i Prags offentlige transport 2023

IMG_6324Tjek DPPs hjemmeside for alt aktuelt. Link. DPP ændrede reglerne for tandhjulsbanen, så du enten kan bruge dags-billetter eller købe en særlig billet. En almindelig enkeltbillet gælder ikke der. Petrin banen åbner 6.april og istandsættes 9.-26.oktober. Metrostation Jiriho z Podebrad (linje A, grøn) er lukket fra midt i januar 2023, den forventes åbnet til oktober. Sporvognslinjer gennem Lillesiden er lukkede indtil april. Der lægges nye skinner og ordnes stoppesteder. Der kører en X20 erstatningsbus.

Til sidst har vi et særligt tip til Prag studierejser. Lej en historisk sporvogn med os, hvad med den lækre designmodel T3 Coupé med åben bagende og bar? Få fin lokale guide på dansk med. Vi arrangerer også besøg på Prags sporvognsværksted og på kontoret for dispatching! MAIL.

image0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplev mere med lokale guider på dansk. Se mulighederne. God tur, Pavel og Helge

okt
5

Kommentar

Prag efterårsferie på dansk

signal_festival_1

Prag efterårsferie. Tip om kulturliv og ture på dansk i Tjekkiets hovedstad i oktober er emnet her. Først turene, så koncerter, festivaler og marked, dernæst sport og nederst nogle udstillinger. Hvis din rejse ikke passer med datoer for vores åbne ture, guider vi ligeledes gerne på private udflugter. Bestil i god tid så, vi er få ledige guider. Udover alt det nedenstående, synes vi du skal huske svampejagter er en succes i dette efterår og det er officiel vinhøst indtil 1.november. Glem ikke druemosten, Burčák.

prag guiderVi guider fra 15.oktober og ugen igennem, dagligt, altid på dansk og med en lokal guide. Vi er oftest mellem 4 og 10 deltagere. 15.oktober guider vi på en hyggelig sejltur med buffet ombord og god tid til snak. Vi får også en aperitif på vej til kajen. Søndag d.16 guider vi på klassisk byvandring. Nye- og Gamle-bys. Pause på café. Lokale tip, orientering. Historie og arkitektur. Blot Czk 400 / Dkk 121 per person. Mandag d.17 kører vi til Theresienstadt med hoved-fokus på danske jødiske fanger og paralleller til tjekker. Vores tur er grundig, med entré og frokost inkluderet. D.18, om tirsdagen, vil vi gerne guide til det fine glasværk Rúckl, hvor vi ser produktion, til frokost på det meget specielle bryggeri Berouns Bjørn og så et ophold i Karlstejn.

skoda tur pragOnsdag d.19.oktober guider vi for sidste gang i år på en åben tur til Skoda, hvor den store oplevelse er en længere tur i produktionen. Vi skal også se museet og spise lokal frokost. Om aftenen skal vi igen på den hyggelige sejltur, Prags med afslappede byrundtur så at sige, og dernæst vil vi også afvikle degustation, Prag vinsmagning med flasker fra både Mæhren og Bøhmen. Masser at smage på og viden dertil. Torsdag d.20 guider vi igen på en klassisk byvandring om formiddagen, mens eftermiddagen er til Zoo tur, en anderledes byvandring med stop på gamle værtshuse der bærer dyrenavne. Fredag d.21 guider vi så på årets to sidste, åbne ture. Theresienstadt er målet om dagen, mens vi har afsat aftenen til Øl-slentretur gennem arbejderbydelen Zizkov og med stop på fire værtshuse. Et stort indblik i lokal kultur, mad og drikke.

prag klokkeSignal festival er månedens dominerende kultur-begivenhed i Prag. Hoveddelen er gratis, special-arrangementer kræver entré. 5.10-9.10 Designblok “forest”. En vigtig showcase for tjekkiske designere. Det holdes dels på UPM, kunstindustrimuseet, dels i det spændende område Gabriel Loci, det er i Prag 5. 12.10 The Frame, spansk gadeteater (4+4), gratis kl.14.30 og 16.30 hjørnet af Na Příkopech og Havířská. 12.10 Robot Radius (R.U.R.) er en forestilling på Laterna Magika der er inspireret af den tjekkiske forfatter Capeks robot-skuespil R.U.R. 15.10 Cirk La Putyka, 19.30 (Ny-cirkus). 17.10 50-cent koncert, der holdes en ekstra i O2 Arena efter koncert d.18 blev udsolgt. 18.10 Tribute2Headhunters er lokale funk-affeciendos koncert, en del af Prague Proms, i jazzklub Loop i forstaden Hostivar. 23.10 Snarky Puppy koncert, De er vist et af det seneste årtis mest markante jazznavne, der bryder igennem for mange lyttere, det er store Lucerna. 29.-30.10 Dyzajn Market holdes over to dage i Prags store udstillingsområde, Výstaviště. Gratis adgang, meget spændende design og lokalt, moderne kunsthåndværk.

slavia prag stadionDer er flere lokale fodbold-derby omkring Prag efterårsferie. Det store brag er d.23.10 hvor de to dominerende klubber, med danskere, Sparta og Slavia møder hinanden. Den bliver nok udsolgt og der er en risiko for ballade med fans. Find også kampe med de mindre Dukla og Bohemians i oktober. 21.10 Ishockey Extraliga (bliver udsolgt). Sparta er eneste hold fra hovedstaden, O2 Arena.

Prag efterårsferie 2022

Trommer for Bubnyprag efterårsferie 16.10 kl.17 og med en koncert kl.18.30 larmes der mod at tie, når det skrækkelige sker. Det var netop datoen, hvor nazisterne i 1941 deporterede de første jødiske fanger i Aufbaukommando til Theresienstadt, uden protester. Alene fra Prag blev 50.ooo deporteret fra den lille station. En ny, gratis udstilling med fotografier af journalisten Weiner fra Theresienstadt, kan ses dagligt 14-18, indtil 23.10. Invisible Forces 13.10 (-21.11) er en udstilling med tjekkisk, digital kunst der åbnes i forbindelse med Signal festival, men fortsætter længere. På det nye, store privat-ejede galleri i en transformatorstation lige under Prags borg, Kunsthalle. 13.-16.10 er der også aftenåbent på Betlehemspladsen, Duo Neone udstiller Neon kunst. Jakub Neprašil: Viditelnost (udsyn) er en interaktiv installation foran hovedbiblioteket. Gratis. Den er aktiv om aftenen og visere mængden af disinformation i det tjekkiske medie-landskab, hele måneden, Marianske namesti. “We will never give up” er en udstilling på Nationalmuseet om 1942 og Anthropoid, attentatet på Heydrich i maj ’42, hele måneden. Der er på alle måder værd at se Nationalmuseets gennemrenoverede gamle bygning med adgang til kuplen.

IMG_801728.oktober er statsfridag, nationens dag. Den uafhængige, tjekkoslovakiske stat blev udråbt i 1918. Endelig minder vi her om at Tjekkiet har EU-formandsskab dette efterår. Det giver regelmæssige statsbesøg, hvis du chikaneres af korteger. Netop denne uge, 5.-7.oktober er adgangen til borgen derfor begrænset. Netop d.5.oktober, 1943, ankom den første transport fra Danmark til Theresienstadt. 83 jødiske fanger. Den første af fire transport. Glem ikke. Send en skål til tidligere præsident Havel, der blev født 5.oktober. Samme oktoberdato i 1842 skænkede man også for første gang den ny-udviklede Pilsner Urquell, den førte moderne lager-øl der gav navn til Pilsner-begrebet. Udvalgte steder, også i Prag, kan derfor udskænke den sjældne, ufiltrerede Urquell nogle uger, så længe den haves.

Vi ses til ture i Tjekkiet på dansk. Nyd din Prag efterårsferie, Pavel og Helge

 

 

dec
30

Kommentar

Prag rejser 2022 – Covid regler

prag rejser 2022Dette indlæg om Prag rejser 2022 har fokus på Covid og rejse restriktioner. Fra 18.3.2021 er alle rejse restriktioner fjernet i Tjekkiet! Ingen indrejse-formular, ingen vaccine-pas. I sundheds-systemet består nogle mundbindskrav. Opdateret per 5.10.2022 i første afsnit. Vi førsøgte igennem pandemien at dele nyt om rejse restriktioner mellem Danmark og Tjekkiet. Du kan se indlægget fra 2021 her. Nogle gange nåede vi opdateringer rettidigt, nogle gange var vi i hælene. Du skal tjekke med relevante myndigheder ved enhver tvivl. Vores kunder til overnatning og Prag udflugter får naturligvis personlig hjælp. Læs mere

Udflugter med guide

ostrava tjekkiet

Ostrava – Tjekkiets sorte stjerne

onsdag, oktober 24, 2012

Blog om Ostrava i Tjekkiet, udflugter fra Prag med personlig guide. – Jeg kunne begynde en tur i Ostrava en lidt tidlig morgen for at se Ostravas panorama i morgenes lys fra slaggebjerget Ema. Ema brænder fortsat indeni og man føler sig som på en lille vulkan..

velke-bilovice_moravia-b_082611

Vin i Mæhren

tirsdag, august 30, 2011

Mæhren (Morava) er den østlige region i Tjekkiet. Den sydlige del, som grænser op mod Østrig og Slovakiet har fire sub-regioner som producerer en meget stor del af…

temelín_tjekkiet-2

Temelín atomkraftværk i Tjekkiet

onsdag, oktober 7, 2009

Temelín atomkraftværket i Sydbøhmen er et af Tjekkiets to værker. Det ældre og større værk hedder Dukovany. Det tjekkiske energiselskab CEZ ønsker at udvide Temelínværket med endnu to…

Vojna – kommunistisk arbejdslejr

torsdag, februar 19, 2009

Vojna lejren var i kommunist tiden en fangelejr for kommunisternes modstandere: politisk organiserede, soldater, intellektuelle og religiøse. Fangerne i Vojna lejren arbejdede blandt andet i uranminen, som var…

Prag på dansk

prag byrundtur dansk Prøv byvandring på dansk. Prag guide alle dage. Dit kvarter. Bedste lokale tip!
LÆS MERE >

Prag transfer

prag transfer 2021 Prag transfer 2023. Rolige chauffører, tryghed. Fra blot 43dkk/pers SE BETINGELSER>

Prag bykort

Download Prag bykort (PDF 4,8MB) med 30 lokal tip PRAG BYKORT der hjælper dig igang med mad og drikke! Undervejs på udflugter i Tjekkiet tegner vi nyt på dit kort, hav tip i hånden.

Prag rejser 2023

prag byrundtur dansk Prag rejser 2023 - officielle regler Betingelser for Prag udflugter med de lokale 2023 Hvad er mødested? Hvordan aflyses udflugter? Hvem er vi i firmaet? Vores Garantier og betingelser her

Kontakt os

Har du spørgsmål til os om vores ture eller andet er du velkommen til at kontakte os. Vi svarer på dansk på +420 608 08 1111 eller info@pavel-helge.dk